
Procedury przygotowywania próbek do analiz mikrobiologicznych w laboratoriach branży kosmetycznej, chemii gospodarczej
Szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z praktycznymi aspektami przygotowywania próbek do badań mikrobiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz normami. Podczas zajęć przedstawione zostaną zasady pobierania, przygotowywania i uśredniania próbek do badań oraz metody pobierania próbek ze środowiska produkcji. Uczestnicy zdobędą wiedzę niezbędną do podnoszenia kompetencji w zakresie jakości i bezpieczeństwa produktów.
DLA KOGO: szkolenie jest przeznaczone dla pracowników przyzakładowych laboratoriów branży kosmetycznej, chemii gospodarczej oraz osób, które chcą pogłębić wiedzę w zakresie prawidłowego pobierania i przygotowywania próbek do badań mikrobiologicznych.
Program ramowy szkolenia (zajęcia 09:00-14:00)
1. Terminologia – omówienie ustawodawstwa, norm polskich oraz norm ISO istotnych dla przygotowywania i pobierania próbek.
2. Wytyczne pobierania próbek mikrobiologicznych – zarówno ogólne, jak i szczegółowe zasady pobierania i przechowywania próbek do badań mikrobiologicznych.
3. Sporządzanie planu analiz mikrobiologicznych – przygotowanie i organizacja badań.
4. Oznaczanie drobnoustrojów i kryteria mikrobiologiczne – podstawy zwolnienia partii produktu do obrotu w oparciu o wyniki badań.
5. Kryteria mikrobiologiczne – szczegółowa analiza wartości granicznych dla produktów kosmetycznych.
6. Pobieranie próbek ze środowiska produkcji i od personelu – praktyczne zasady pobierania próbek w zakładzie produkcyjnym.
7. Archiwizacja i interpretacja wyników – prowadzenie dokumentacji oraz prawidłowa analiza wyników badań.
8. Podsumowanie i sesja pytań – utrwalenie wiedzy i odpowiedzi na pytania uczestników.
Wykładowca: Doświadczony wykładowca, praktyk z z ponad 15-letnim doświadczeniem zawodowym. Praktykę zdobywała jako mikrobiolog, specjalizując się w skuteczności produktów biobójczych, doborze konserwantów do chemii gospodarczej i kosmetyków oraz w kontroli procesów mycia i dezynfekcji. Trenerka prowadzi szkolenia tak aby były oparte na wiedzy praktycznej. Teorię traktuje jako niezbędne wprowadzenie, natomiast nacisk kładzie na rozwiązania możliwe do bezpośredniego zastosowania w pracy zawodowej. Dzięki temu uczestnicy zyskują nie tylko wiedzę, ale również umiejętności potrzebne do wdrażania skutecznych procesów i procedur w swoich organizacjach.
DLA KOGO: szkolenie jest przeznaczone dla pracowników przyzakładowych laboratoriów branży kosmetycznej, chemii gospodarczej oraz osób, które chcą pogłębić wiedzę w zakresie prawidłowego pobierania i przygotowywania próbek do badań mikrobiologicznych.
Program ramowy szkolenia (zajęcia 09:00-14:00)
1. Terminologia – omówienie ustawodawstwa, norm polskich oraz norm ISO istotnych dla przygotowywania i pobierania próbek.
2. Wytyczne pobierania próbek mikrobiologicznych – zarówno ogólne, jak i szczegółowe zasady pobierania i przechowywania próbek do badań mikrobiologicznych.
3. Sporządzanie planu analiz mikrobiologicznych – przygotowanie i organizacja badań.
4. Oznaczanie drobnoustrojów i kryteria mikrobiologiczne – podstawy zwolnienia partii produktu do obrotu w oparciu o wyniki badań.
5. Kryteria mikrobiologiczne – szczegółowa analiza wartości granicznych dla produktów kosmetycznych.
6. Pobieranie próbek ze środowiska produkcji i od personelu – praktyczne zasady pobierania próbek w zakładzie produkcyjnym.
7. Archiwizacja i interpretacja wyników – prowadzenie dokumentacji oraz prawidłowa analiza wyników badań.
8. Podsumowanie i sesja pytań – utrwalenie wiedzy i odpowiedzi na pytania uczestników.
Wykładowca: Doświadczony wykładowca, praktyk z z ponad 15-letnim doświadczeniem zawodowym. Praktykę zdobywała jako mikrobiolog, specjalizując się w skuteczności produktów biobójczych, doborze konserwantów do chemii gospodarczej i kosmetyków oraz w kontroli procesów mycia i dezynfekcji. Trenerka prowadzi szkolenia tak aby były oparte na wiedzy praktycznej. Teorię traktuje jako niezbędne wprowadzenie, natomiast nacisk kładzie na rozwiązania możliwe do bezpośredniego zastosowania w pracy zawodowej. Dzięki temu uczestnicy zyskują nie tylko wiedzę, ale również umiejętności potrzebne do wdrażania skutecznych procesów i procedur w swoich organizacjach.
Załączniki do szkolenia:
Nazwa pliku | Typ pliku | Rozmiar pliku | Typ | Ikona | CRC | Opis | Link |
---|---|---|---|---|---|---|---|
2025.10.28 ProbkiLABO2.doc | application/msword | 273 kB | doc | 18ec3f216be15778ca0f7de8c86302e108b5cbd4 | Opis szkolenia | Pobierz | |
2025.10.28zgloszenie.doc | application/msword | 268.5 kB | doc | f3d2ca74e983296e6ab0a8f30268682d755aa27b | Karta szkolenia | Pobierz |
TERMIN:
28.10.2025 r. godz. 09:00 - 14:00
28.10.2025 r. godz. 09:00 - 14:00
MIEJSCE: Każdy uczestnik łączy się ze swojego miejsca pracy / zamieszkania. Wymagania: komputer / tablet z dostępem do Internetu, wyposażony w mikrofon, opcjonalnie słuchawki. Link dostępowy do szkolenia dostarczymy z wyprzedzeniem 1-dniowym
CENA: 580.00 zł/osobę netto + 23% VAT, brutto: 713.40 zł
RABAT: 5% – więcej niż 2 osoby z firmy
Cena obejmuje: Udział w szkoleniu dla 1 osoby w czasie rzeczywistym, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej, certyfikat ukończenia szkolenia w wersji elektronicznej.
UWAGA! ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA, (max 15 osób)
OSTATECZNE ZAMKNIĘCIE LISTY: 2025-10-27