
Skuteczna kontrola mikrobiologiczna produktów kosmetycznych oraz badanie stabilności układów konserwujących.
CEL I OPIS SZKOLENIA:
Szkolenie ma na celu przybliżenie aktualnych wymagań prawnych dotyczących jakości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych oraz metod badawczych zgodnych z normami ISO. Uczestnicy zdobędą wiedzę na temat zagrożeń wynikających z rozwoju mikroorganizmów w produktach kosmetycznych oraz nauczą się rozpoznawać newralgiczne punkty kontroli i potencjalne źródła zanieczyszczeń, które mogą prowadzić do skażenia wyrobów gotowych. Szkolenie obejmuje również omówienie zasad i znaczenia badań skuteczności układów konserwujących.
DLA KOGO:
Oferta szkolenia jest skierowana analityków oraz technologów, a także do osób odpowiedzialnych za nadzór i koordynację procesów technologicznych i badań w produkcji kosmetyków. Szkolenie rekomendowane jest również dla osób zaangażowanych w produkcję chemii gospodarczej, ze względu na liczne podobieństwa w zakresie procesów technologicznych oraz stosowanych surowców.
Program ramowy szkolenia (zajęcia 09:00-14:00)
1. Wstęp do regulacji prawnych - podstawowe regulacje i wymagania normatywne (ISO, farmakopee, GMP, wytyczne branżowe).
2. Metody kontroli mikrobiologicznej produktów kosmetycznych - techniki klasyczne (hodowle, metody płytkowe).
3. Ocena jakości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych w odniesieniu do limitów określonych w normie PN-EN ISO 17516.
3. Badanie skuteczności systemów konserwujących – omówienie metod.
4. Ocena skuteczności konserwacji w różnych matrycach. Interpretacja wyników i kryteria akceptacji zgodne z wymaganiami norm.
6. Czynniki wpływające na trwałość i aktywność konserwantów (pH, interakcje ze składnikami, warunki przechowywania). Błędy w procesie technologicznym.
7. Tworzenie planu kontroli i badań.
8. Dokumentowanie i archiwizacja wyników
9. Sesja pytań i odpowiedzi / analiza przypadków.
Wykładowca: Doświadczony wykładowca, praktyk z z ponad 15-letnim doświadczeniem zawodowym. Praktykę zdobywała jako mikrobiolog, specjalizując się w skuteczności produktów biobójczych, doborze konserwantów do chemii gospodarczej i kosmetyków oraz w kontroli procesów mycia i dezynfekcji. Trenerka prowadzi szkolenia tak aby były oparte na wiedzy praktycznej. Teorię traktuje jako niezbędne wprowadzenie, natomiast nacisk kładzie na rozwiązania możliwe do bezpośredniego zastosowania w pracy zawodowej. Dzięki temu uczestnicy zyskują nie tylko wiedzę, ale również umiejętności potrzebne do wdrażania skutecznych procesów i procedur w swoich organizacjach.
Szkolenie ma na celu przybliżenie aktualnych wymagań prawnych dotyczących jakości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych oraz metod badawczych zgodnych z normami ISO. Uczestnicy zdobędą wiedzę na temat zagrożeń wynikających z rozwoju mikroorganizmów w produktach kosmetycznych oraz nauczą się rozpoznawać newralgiczne punkty kontroli i potencjalne źródła zanieczyszczeń, które mogą prowadzić do skażenia wyrobów gotowych. Szkolenie obejmuje również omówienie zasad i znaczenia badań skuteczności układów konserwujących.
DLA KOGO:
Oferta szkolenia jest skierowana analityków oraz technologów, a także do osób odpowiedzialnych za nadzór i koordynację procesów technologicznych i badań w produkcji kosmetyków. Szkolenie rekomendowane jest również dla osób zaangażowanych w produkcję chemii gospodarczej, ze względu na liczne podobieństwa w zakresie procesów technologicznych oraz stosowanych surowców.
Program ramowy szkolenia (zajęcia 09:00-14:00)
1. Wstęp do regulacji prawnych - podstawowe regulacje i wymagania normatywne (ISO, farmakopee, GMP, wytyczne branżowe).
2. Metody kontroli mikrobiologicznej produktów kosmetycznych - techniki klasyczne (hodowle, metody płytkowe).
3. Ocena jakości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych w odniesieniu do limitów określonych w normie PN-EN ISO 17516.
3. Badanie skuteczności systemów konserwujących – omówienie metod.
4. Ocena skuteczności konserwacji w różnych matrycach. Interpretacja wyników i kryteria akceptacji zgodne z wymaganiami norm.
6. Czynniki wpływające na trwałość i aktywność konserwantów (pH, interakcje ze składnikami, warunki przechowywania). Błędy w procesie technologicznym.
7. Tworzenie planu kontroli i badań.
8. Dokumentowanie i archiwizacja wyników
9. Sesja pytań i odpowiedzi / analiza przypadków.
Wykładowca: Doświadczony wykładowca, praktyk z z ponad 15-letnim doświadczeniem zawodowym. Praktykę zdobywała jako mikrobiolog, specjalizując się w skuteczności produktów biobójczych, doborze konserwantów do chemii gospodarczej i kosmetyków oraz w kontroli procesów mycia i dezynfekcji. Trenerka prowadzi szkolenia tak aby były oparte na wiedzy praktycznej. Teorię traktuje jako niezbędne wprowadzenie, natomiast nacisk kładzie na rozwiązania możliwe do bezpośredniego zastosowania w pracy zawodowej. Dzięki temu uczestnicy zyskują nie tylko wiedzę, ale również umiejętności potrzebne do wdrażania skutecznych procesów i procedur w swoich organizacjach.
Załączniki do szkolenia:
Nazwa pliku | Typ pliku | Rozmiar pliku | Typ | Ikona | CRC | Opis | Link |
---|---|---|---|---|---|---|---|
2025.11.20 Kontrola kosmetykow2.doc | application/msword | 274 kB | doc | f03a39f8d3712cb825f38284fad9376f0dcd1a96 | Opis szkolenia | Pobierz | |
2025.11.20zgloszenie.doc | application/msword | 268.5 kB | doc | 7dd06212eb7c3ed6335f05db784571f1f08f2756 | Karta szkolenia | Pobierz |
TERMIN:
20.11.2025 r. godz. 09:00 - 14:00
20.11.2025 r. godz. 09:00 - 14:00
MIEJSCE: Każdy uczestnik łączy się ze swojego miejsca pracy / zamieszkania. Wymagania: komputer / tablet z dostępem do Internetu, wyposażony w mikrofon, opcjonalnie słuchawki. Link dostępowy do szkolenia dostarczymy z wyprzedzeniem 1-dniowym
CENA: 580.00 zł/osobę netto + 23% VAT, brutto: 713.40 zł
RABAT: 5% – więcej niż 2 osoby z firmy
Cena obejmuje: Udział w szkoleniu dla 1 osoby w czasie rzeczywistym, materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej, certyfikat ukończenia szkolenia w wersji elektronicznej.
UWAGA! ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA, (max 15 osób)
OSTATECZNE ZAMKNIĘCIE LISTY: 2025-11-19